De rechtspraak heeft al lang een informatie- en adviesplicht gewijd aan de dienstverlener tijdens Agile-projecten. Het doel is een tegenwicht te bieden voor zijn bevoorrechte positie bij de informatiebeheersing voor de sluiting en uitvoering van het contract.
Hoe zit het met contracten op basis van Agile methoden?
De Agile methodes zijn gebaseerd op de uitvoering van het project in opeenvolgende iteraties, waarbij het voorwerp van het contract wordt gespecificeerd naarmate het proces vordert. Die progressieve en evolutieve definitie van het voorwerp van de Agile overeenkomst vertaalt zich logisch in een wijziging van de adviesplicht in de voorbereidende stadia van de overeenkomst. Die komt dus vooral voor tijdens de onderhandelingen en bij het begin van de uitvoering van het contract. Zo de partijen beslissen om te kiezen voor een Agile benadering, zijn de redelijke verwachtingen van de cliënt met betrekking tot de aanvankelijke omschrijving van het voorwerp van het contract noodzakelijkerwijs geringer betreffende de precisie en de volledigheid van die omschrijving.
Anderzijds moet een specifieke informatie- en adviesverplichting worden toegevoegd betreffende de mogelijkheid om voor de Agile-methode te kiezen. Daarbij moet de dienstverlener rekening houden met zowel de behoeften als de middelen van de cliënt.
Daarnaast dient men zich te wijden aan een versterkte adviesplicht wanneer in het kader van het Agile-proces belangrijke beslissingen moeten worden genomen voor de evolutie van het project. In dat geval mag de cliënt terecht volledige informatie en gedegen advies van de dienstverlener verwachten. Dit is meer dan een wijziging van de adviesplicht die van oudsher op het gebied van IT-overeenkomsten in de rechtspraak is verankerd. Het is een verschuiving van deze plicht naar de uitvoeringsfase van Agile-contracten die moet plaatsvinden.
Deze verschuiving moet zich vertalen in specifieke contractuele clausules om:
- de rol van de partijen in het Agile proces te verhelderen
- de draagwijdte van de verplichtingen van de dienstverlener te preciseren.
Ten slotte zal het voor de partijen van cruciaal belang zijn de uitvoering van de Agile-processen te documenteren. Het is immers van essentieel belang dat er een spoor wordt bijgehouden van de grondslagen waarop de partijen in de uitvoeringsfase van het contract besluiten nemen.
Ons advies:
Agile-methoden zijn gebaseerd op nauwe samenwerking tussen de dienstverlener en de klant tijdens de opeenvolgende iteraties van het project.
Dit legt een bijzondere adviesplicht op aan de professionele dienstverlener in de uitvoeringsfase van de overeenkomst.
Daarom is het van essentieel belang het Agile-proces te documenteren en de uitvoeringsstappen ervan in het contract te organiseren.
Als u meer wilt weten over dit onderwerp, mag u die pagina raadplegen!