Het einde van een contract houdt altijd risico’s in. In de context van een Agile project zijn er specifieke risico’s waarop moet worden geanticipeerd.
Hoe zit het met intellectuele eigendom aan het einde van het Agile contract?
Het beheer van de intellectuele eigendom kan verstoord worden door het einde van het Agile contract.
Waar het vooreerst duidelijk is dat de eigendom van de auteursrechten op de te leveren producten contractueel moet worden geregeld, dient het einde van het contract overwogen te worden opdat het de in dit verband bepaalde evenwichten niet in vraag kan stellen. In het bijzonder stelt zich de vraag met betrekking tot tussenproducten en het lot van de rechten die daarop betrekking hebben. Zonder een specifieke clausule zouden, afhankelijk van de wijze waarop het contract wordt beëindigd, de effecten van een clausule betreffende de overdracht van intellectuele-eigendomsrechten in het gedrang gebracht kunnen worden of zelfs teniet worden gedaan. In het Agile contract moet daarom uitdrukkelijk rekening worden gehouden met de verschillende beëindigingsscenario’s en de gevolgen daarvan.
Ten tweede moeten ook de voorwaarden voor de uitoefening van intellectuele eigendomsrechten worden geregeld. Men denkt in het bijzonder aan de delicate kwestie van:
- toegang tot de broncode van tussentijdse producten en
- tot de documentatie die daarop betrekking heeft.
Flexibiliteit bij de uitvoering van het Agile project moet ook worden overwogen met betrekking tot de voortzetting van het project met andere partners. Het Agile contract moet daarom bepalingen bevatten die de exploitatie van intellectuele eigendomsrechten op tussenproducten met de hulp van derden veiligstellen.
Wat zijn de uitstapmodaliteiten eigen aan Agile contracten?
De praktijk van Agile contracten vereist dat flexibiliteit wordt ingebouwd in het verlaten van het project.
Aangezien de uitvoering van een project volgens de Agile methode voornamelijk gebaseerd is op een samenwerkingsdynamiek tussen de dienstverlener en de klant, wordt vaak voorzien in een specifieke beëindigingsclausule wanneer het samenwerkingsproces geblokkeerd raakt.
Een ander veel voorkomend geval is de start van een project in Agile modus zonder een gedefinieerde Product Backlog. In dit geval houdt het contract een hoger risiconiveau in. De kwaliteit van de initiële Product Backlog kan immers bepalend zijn voor het welslagen van het verdere ontwikkelingsproces. Een kick-off sprint wordt dan vaak gepland, met als doel het definiëren van de Product Backlog versie 1. In dit geval is het sterk aan te bevelen te voorzien in een specifieke beëindigingsmogelijkheid, die voor beide partijen openstaat, aan het einde van deze eerste sprint.
Door zijn doel is deze sprint inderdaad een goede test voor het vermogen van beide partijen om samen te werken. In geval van problemen, zal de uitgangsclausule:
- correcties beogen aan het gebrek van samenwerking of
- gewoon de partijen van het contract ontslaan
indien de geconstateerde tekortkomingen niet leiden tot een consensus over de oplossingen die moeten worden ingezet om eraan te verhelpen.
Tijdens de uitvoering van het contract moeten in het kader van het samenwerkingsproces zeer vaak beslissingen worden genomen. Daarom is het belangrijk te voorzien in de mogelijkheid van uitstap in geval van:
- aanhoudende verschillen of
- een langdurige impasse in het project.
Ons advies:
De beëindigingsmodaliteiten van een Agile contract kunnen een bron zijn van specifieke juridische risico’s.
De verwerving van intellectuele eigendomsrechten op tussentijdse producten is een bijzonder punt van aandacht bij het opstellen van het contract.
De gevaren van de op samenwerking gebaseerde aanpak vereisen ook dat er specifieke exitclausules worden opgesteld om de gevolgen van het einde van het contract op de voortzetting van het project te beperken.
Als u meer over dit onderwerp te weten wilt komen, mag u die pagina raadplegen!