In het Agile manifest wordt de nadruk gelegd op het samenwerkingsproces waarop de gelijknamige methoden zijn gebaseerd. De talrijke interacties tussen de dienstverlener en de klant zorgen ervoor dat het project:
- open kan staan voor verandering en aanpassingen,
- en zo dus meer in overeenstemming kan zijn met de verwachtingen van de klant.
Twee elementen zijn essentieel voor het welslagen van deze coöperatieve aanpak: de dienstverlener moet een adviserende rol aannemen door het begeleiden van de cliënt, en de cliënt moet ook zijn bijdrage leveren aan dit proces.
Hoe de medewerking van de klant formaliseren in een Agile contract?
De noodzakelijke medewerking van de klant moet vanaf het begin van het Agile proces doeltreffend zijn. Daarvoor moet de sturingsmethode bindend zijn. Die methode moet specifieke projectuitvoeringsmodaliteiten integreren in de contractuele sfeer.
Deze formalisering van de projectbeheerprocessen zal de klant bewust maken van zijn noodzakelijke bijdrage tot het welslagen van het project.
Daarom is een grotere betrokkenheid van de klant in de ontwikkelingsfase vereist, vooral tijdens vergaderingen met het team van de dienstverlener waar de beslissingen zullen worden genomen:
- punten om te ontwikkelen tijdens de sprint,
- definitie en evaluatie van de resultaten,
- enz.
De klant moet er dan voor zorgen dat voldoende middelen voor het project ter beschikking worden gesteld. Clausules waarin beschikbaarheidsverplichtingen, reactietijden, enz. worden vastgelegd, zijn dan ook gebruikelijk in de Agile contractpraktijk.
Wat zijn de gevolgen van de samenwerkingsverplichting?
Vanuit datzelfde perspectief van de responsabilisering van de partijen betreffende hun noodzakelijke betrokkenheid bij het Agile proces, lijken clausules die de verantwoordelijkheid van de dienstverlener beperken ingeval de klant niet meewerkt, ons essentieel. Hoewel ze soms als streng worden beschouwd, zijn ze volledig gerechtvaardigd. De gemeenschappelijke bedoeling van de partijen is immers het project uit te voeren op basis van een samenwerkingsmethode. Hieraan moet worden toegevoegd dat de ontoereikende medewerking van de klant ongetwijfeld kan worden gekwalificeerd als een foutieve tekortkoming aan de contractuele verplichtingen in het kader van een Agile project waarvan de genoemde samenwerking een hoeksteen is.
De dienstverlener zal zich er op zijn beurt bewust van zijn dat de toegenomen medewerkingsplicht van de klant een evenredige toename van zijn adviesverplichting tot gevolg heeft. Hoe meer de cliënt betrokken moet zijn en beslissingen moet nemen, des te meer moet hij kunnen vertrouwen op de kennis en het advies van de dienstverlener om dit te doen. Derhalve wordt de noodzaak benadrukt van een voldoende documentatie van:
- de gegeven adviezen en
- de genomen beslissingen
om elke discussie of betwisting over deze elementen te verkorten in geval van een later probleem.
Wat te doen als de klant niet meewerkt in een Agile project?
Om een blokkering door een gebrek aan reactiviteit vanwege de klant te voorkomen, kan het verleidelijk zijn om te voorzien in mechanismen van stilzwijgende aanvaarding. Een dergelijke oplossing stelt het probleem echter alleen maar uit. Het risico bestaat dat de klant later een beslissing aanvecht die hij of zij niet genomen zou hebben. Bovendien komt dit niet overeen met de geest van een samenwerkingsproces.
Governance-clausules kunnen echter toestaan om de rollen en besluitvormingsprocedures te verduidelijken. Zij voorzien in mechanismen om impasses te vermijden en tegelijkertijd de betrokkenheid van de partijen bij de besluitvorming te stimuleren.
Ons advies:
Het samenwerkingsproces staat centraal in de Agile methode, gebaseerd op een regelmatige dialoog tussen klant en dienstverlener.
Het beroep op Agile methodes legt dus een aantal specifieke bepalingen op, in het bijzonder om de rol van de klant en de legitieme verwachtingen in termen van ondersteuning en advies van de dienstverlener te verduidelijken teneinde deze noodzakelijke betrokkenheid bij het Agile proces mogelijk te maken.
Als u meer over dit onderwerp te weten wilt komen, mag u die pagina raadplegen!