De Agile methode berust op fundamentele principes van flexibiliteit en schaalbaarheid van projecten. Die kenmerken kunnen in strijd lijken met bepaalde basisregels van het contractenrecht betreffende de contractuele perimeter.
De afbakening van de contractuele perimeter illustreert deze mogelijkheid.
Wat is de “klassieke” opvatting van het IT-contract?
De contractuele omvang van een IT-project wordt vastgelegd in het IT-contract, om rechtszekerheid en voorspelbaarheid van het budget te waarborgen. Dit vereist een grondige voorbereidende fase om de specificaties van het project vast te leggen. Al deze kenmerken zullen vervolgens worden vertaald in een geheel van specificaties die in het contract worden geïntegreerd.
Indien de specificaties goed zijn omschreven en de doelstellingen van het project goed zijn geïntegreerd, biedt deze aanpak een solide juridisch kader.
Het nadeel van de methode ligt echter in het vaste karakter van de specificaties, waardoor de uitvoering van het project in een vooraf bepaald traject wordt opgesloten.
Alle wijzigingen tijdens de uitvoeringsfase zullen resulteren in « change requests ». Deze zijn min of meer gemakkelijk toe te passen, afhankelijk van de overeengekomen contractuele procedures. De aldus aangebrachte wijzigingen leiden vervolgens tot een nieuwe onderhandeling over de prijzen waardoor het budgetbeheer van het project onzekerder kan worden.
Hoe zit het met de contractuele werkingssfeer in de Agile methode?
Wanneer het project volgens de Agile methode wordt uitgevoerd, wordt de contractuele reikwijdte op een open manier gedefinieerd. Het is het voorwerp van discussie en aanpassingen tijdens elke iteratie van de ontwikkelingsfase.
Naast de juridische kwestie van de grote flexibiliteit van het voorwerp van de overeenkomst, moet hiermee ook rekening worden gehouden bij de uitvoering van de overeenkomst.
De sleutelelementen van het Agile-proces moeten zorgvuldig worden vastgesteld, zodat de verwachtingen van de klant en de conformiteit van het geleverde werk op een duidelijke basis kunnen worden beoordeeld.
Er moet dus bijzondere aandacht worden besteed aan de « Product Backlog », aangezien deze zal worden gebruikt om het gehele ontwikkelingsproces af te bakenen. De structuur en de duidelijkheid van de te ontwikkelen punten moeten dus zorgvuldig worden overwogen.
De « Product Vision » maakt het dan weer mogelijk:
- de belangrijkste doelstellingen van het project vast te stellen en derhalve,
- om mogelijks de hele interpretatie van een niet duidelijk omschreven punt te sturen.
Deze twee documenten zijn essentieel in het Agile proces en de aanvankelijke opstelling ervan is dan ook belangrijk. Ook de plaats van deze documenten in de hiërarchie van contractuele documenten moet gepreciseerd worden.
Tenslotte vereist de evoluerende aard van het contractuele voorwerp een grotere waakzaamheid tijdens het gehele ontwikkelingsproces, om ervoor te zorgen dat alle beslissingen betreffende de definitie van het voorwerp en de aanpassingen ervan duidelijk worden gedocumenteerd in de door beide partijen gevalideerde rapporten.
Ons advies:
Agile methoden bieden een grote flexibiliteit om de doelstellingen van het contract te bereiken.
Het is derhalve mogelijk om tijdens de uitvoering van het contract bepaalde aspecten van het eindproduct te wijzigen.
Om het ontwikkelingsproces in relatie tot de verwachtingen van de klant en het begrip ervan door de dienstverlener veilig te stellen, is het van essentieel belang het Agile proces in het contract te integreren (met inbegrip van de fasen en de rollen van de partijen op de sleutelmomenten waarop de actualisering van de Product Backlog wordt besproken).
Zo u zich wenst te verdiepen in dit onderwerp, mag u die pagina raadplegen!