Wanneer een aannemer een beroep doet op een onderaannemer, wordt niet zelden het contract over het hoofd gezien waarin de rechtsverhouding tussen beide partijen is vastgelegd.
Deze contracten zijn vaak niet aangepast aan de gegeven situatie of onbestaand.
De ondertekening van een aan de uitbestede opdracht aangepaste overeenkomst wordt echter sterk aanbevolen, omdat daarmee valkuilen achteraf kunnen worden vermeden.
Bij de opstelling van dit soort overeenkomsten mag echter niet worden geïmproviseerd, in het bijzonder wanneer het erom gaat “back-to-back”-clausules op te nemen of zaken te regelen als verzekeringsdekking, toegang tot het beroep, hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van het loon of beperking van de gevolgen van de schending door de onderaannemer van bepaalde sociale reglementeringen.
Door dergelijke clausules op te nemen kan de hoofdaannemer de soms zeer zware financiële gevolgen beperken in geval van niet-nakoming, slechte uitvoering van het contract of inbreuken op de wettelijke bepalingen.
Er moet ook rekening worden gehouden met het feit dat algemene wetgeving van toepassing is, zoals de AVG: de uitvoering van een opdracht op de bouwplaats houdt soms in dat de onderaannemer toegang heeft tot persoonsgegevens die door de hoofdaannemer worden verwerkt. Er moeten dan dwingende clausules worden opgenomen.
Controles (zoals verzekeringsdekking…) kunnen ook worden ingebouwd in de processen van de hoofdaannemer om onaangename verrassingen te voorkomen.
Ons advies:
Wil u meer weten over dit onderwerp?
Wij hebben de volgende vier kwesties concreet behandeld in een earlegal :
- Hoe neemt u op doeltreffende wijze een back-to-backclausule op in uw onderaannemingscontracten?
- Wat zijn de verplichtingen van de aannemer met betrekking tot de toegang tot het beroep en de verplichte verzekering die door zijn onderaannemer moet worden afgesloten ?
- Hoe kunnen de gevolgen van hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van vergoedingen worden beperkt ?
- Hoe kunnen de gevolgen van een inbreuk op het Checkin@work-systeem door zijn onderaannemer worden beperkt?
U mag de video hier bekijken!