De komst van Chat GPT heeft een impact gehad op de manier waarop we werken. Er zijn steeds meer opleidingen en artikelen over het gebruik van deze tool. Het gebruik ervan roept echter de vraag op van mogelijke schendingen van het auteursrecht.
De vraag hoe door AI gegenereerde creaties moeten worden beschermd, wordt vaak gesteld, maar recente gebeurtenissen herinneren ons eraan dat het gebruik van AI ook bepaalde risico’s met zich meebrengt op het gebied van auteursrecht.
Eind december 2023 diende de Amerikaanse krant “The New York Times” een klacht in tegen OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, en Microsoft wegens schending van het auteursrecht.
In een eerder artikel bespraken we de uitdagingen en kansen van ChatGPT en belichtten de impact ervan op intellectueel eigendom.
De gedinginleidende akte van deze procedure, ingeleid door The New York Times (beschikbaar via volgende link) benadrukt duidelijk inbreuken op het Amerikaanse auteursrecht (« Copyright ») en illustreert dit met concrete voorbeelden.
ChatGPT wordt beschuldigd van een aantal handelingen, waaronder:
- Het ongeoorloofd gebruiken en kopiëren van de inhoud van de krant, met name tijdens de “training” van ChatGPT. In het verzoekschrift wordt benadrukt dat Open AI voor de training van ChatGPT content van The New York Times heeft gebruikt zonder dat er daarvoor een licentie of een vergoeding is verstrekt.
- De reproductie van artikelen uit The New York Times wanneer de gebruiker daar expliciet om heeft gevraagd.
- De aanwezigheid van “Hallucinaties” ten onrechte toegeschreven aan The New York Times. Sommige van de door ChatGPT verstrekte informatie vermeldt The New York Times als auteur. Het Amerikaanse dagblad heeft deze informatie echter nooit gepubliceerd, wat desinformatie is.
Ons advies:
Deze procedure benadrukt de noodzaak tot voorzichtigheid bij het overwegen van het gebruik van inhoud die is gegenereerd door artificiële intelligentie. Het invoegen van niet toegestane content buiten de gevallen die vallen onder de uitzonderingen op het auteursrecht stelt je bloot aan het risico van inbreukprocedures inzake namaak.
Daarnaast vestigt deze procedure de aandacht op het feit dat het doel van het trainen van kunstmatige intelligentie de intellectuele eigendomsrechten van de gebruikte werken en content moet respecteren.
Tijdens onze Earlegal zullen we de interacties tussen auteursrecht en AI bespreken.